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Virginia Division of Consolidated Laboratory Services (DCLS) 
Virginia Environmental Laboratory Accreditation Program (VELAP) 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
40 CFR 136 METHODS UPDATE RULE (MUR) IMPLEMENTATION 

APRIL 23, 2013  
 
What is the 40 CFR 136 Methods Update Rule? 

The United States Environmental Protection Agency (US EPA) has issued a final rule to 
approve new or revised analytical methods for use in water quality monitoring programs for 
Clean Water Act compliance.  The new or revised methods include new technologies and 
updated versions of previously approved methods.  The rule also provides clarification of 
the process for requesting limited or nationwide review of alternate test procedures (ATP) 
and additional examples of allowed flexibility to modify approved analytical methods.  It also 
includes new standardized quality assurance and quality control (QA/QC) requirements, 
and makes some changes to sample collection, preservation, and holding times.    
 
Most of these changes allow more flexibility or options for laboratories.   This document 
cannot describe or summarize every change; laboratories are encouraged to review the 
MUR in full for information relevant to testing they perform (see link below or perform an 
internet search for Methods Update Rule). 
 
This information from DCLS is focused on the process of updating current certifications 
held by laboratories to the related MUR-compliant method and associated QA/QC. 

 
When must my laboratory be MUR-compliant? 

The Virginia Department of Environmental Quality (DEQ) and the Virginia Division of 
Consolidated Laboratory Services (DCLS) have worked cooperatively to determine that 
laboratories performing environmental testing in support of 9VAC25-31 will be given until 
February 1, 2014 to be fully compliant with the MUR.  

 
How can I determine what I need to change so that my laboratory will be MUR-compliant? 

A laboratory may compare its certified methods used for Clean Water Act compliance 
testing to the listings published in the Methods Update Rule at 40 CFR 136, located at    
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&tpl=/ecfrbrowse/Title40/40cfr136_main_02.tpl. 
As a convenience to VELAP labs, DCLS will provide “personalized” reports that will list the 
changes required for MUR compliance for that laboratory.   
 
If a laboratory requires that it remain certified or accredited for a method that the MUR has 
removed, the laboratory must provide justification.  Justification can be in the form of a 
document such as a copy of a permit specifying the method exception. 

 
How do I get my VELAP certification updated? 

1. The report provided by DCLS in April/May 2013 lists the method for each Field of 
Certification (FOC) requiring an update, and the associated “most recently approved 
method revision” of that FOC.   The laboratory must determine if the “most recently 
approved method revision” will be the method of choice to implement.  

2. Prior to February 1, 2014, DCLS will automatically convert any non-compliant Fields of 
Certification listed on the laboratory’s certificate to the most recently approved method 

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&tpl=/ecfrbrowse/Title40/40cfr136_main_02.tpl
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revision unless the laboratory communicates that another method will be selected.   No 
Change in Scope requests or fees are required by DCLS for this automated update.  
The laboratory MUST contact the Lead Assessor if this method selection will not 
be implemented. 

3. A laboratory may alternately opt to use another method listed in 40 CFR 136.3 instead of 
the most recently approved method revision.  In this case the laboratory will need to 
submit a Change in Scope request to DCLS.    Change in scope fees may apply.  The 
laboratory should contact DCLS for information on the appropriate form to communicate 
this request, the required data packet, and the fees associated with the requested 
update.   

 
When should I make the changes in my laboratory? 

The laboratory may update its operating practices, SOPs, Quality Manual, reporting to 
DEQ, and PT reporting to be MUR-compliant at any time before February 1, 2014. 
 
A laboratory may make changes at any time.  DCLS requests that the laboratory 
communicate with its Lead Assessor when the MUR-compliant changes have been 
implemented. 

 
DCLS will assess the laboratory for compliance with the Method Update Rule after 
February 1, 2014.   

 
When will I receive an updated VELAP certificate? 

DCLS will provide updated certificates to all laboratories prior to February 1, 2014.  During 
this transition period the laboratory may begin referencing the MUR-compliant method in its 
reports and PTs prior to the certificate re-issuance.  Virginia’s Department of Environmental 
Quality (VA DEQ) and Department of Health (VDH) will be given a “cross-walk” document 
that lists the old method with the corresponding most recent revision method. 
 

My laboratory uses Standard Methods.  The new MUR does not tell me what edition 
number to use.  Can you explain these changes? 

The naming conventions for methods in the Standard Methods for the Examination of Water 
and Wastewater no longer use an edition number.  It used to be that a method was labeled 
by publication “book” or “edition”, such as SM 5210 B, 19th Edition.   The new naming 
convention indicates the “-year” the method was approved by the Standard Methods 
Committee, such as SM 5210 B-2001.  This “-year” designation is the key information for 
determining if a method is approved for use.     Below are examples that illustrate how to 
tell that a method is the MUR-compliant one.   

 
  



DCLS MUR FAQ, 04/23/2013  Page 3 of 5 
 

 From 40 CFR 136.3:

 
 
     From SM 20th Edition and SM 21st Edition:          From SM 22nd Edition:    

 
 
First, check 40 CFR 136.3 for approved methods.  Note that in the example above, Acidity 
by Standard Methods must be done by “2310 B-1997”.  Next, note that the approval year (-
1997) listed in the 40 CFR reference for Acidity can ALSO be seen in a footnote near the 
beginning of the method.  Verify that the footnote of the published method your lab is using 
has the APPROVAL YEAR matching what is in the MUR, or what has been provided by 
DCLS in your lab’s report as the “most recently approved method revision”.   

 
Some laboratories will need to RE-FORMAT THE NAME of their methods. For example, if 
a laboratory was already using a MUR-compliant Standard Method, the laboratory will not 
have to switch to a new revision but will have to change the format of the name, when 
reporting results, so that the name is consistent with the format now used in 40 CFR 136. 
For example, SM 2540 D, 20th Edition is renamed to SM 2540 D-1997 in 40 CFR 136.  
Laboratory SOPs, reports to customers, and PT reporting references must be revised 
for the new naming format prior to February 1, 2014.   
 
DCLS has provided a Technical Assistance Document located on the VELAP web page 
(www.dgs.virginia.gov/dcls) with other MUR-related documents to assist labs in reformatting 
the name of their Standard Methods in accordance with this new format.   
 

If we implement method changes before February 1, 2014 will the data be acceptable to 
DEQ before my certificate is updated? 

Yes!   DCLS and DEQ are working cooperatively toward the MUR implementation date of 
February 1, 2014.  Both agencies understand that this will be a transitional period for 
laboratories, for DCLS, and for DEQ.   Your MUR-compliant data will be acceptable to DEQ 
at any time between now and February 2014.  Both agencies encourage laboratories to 
transition to MUR compliance at their earliest convenience. 

 
Will the 22nd Edition of Standard Methods be approved for Clean Water Act use? 

On June 20, 2012, EPA provided a letter that both allowed and recommended the use of 
over 100 methods which were editorially revised in the 22nd Edition of Standard Methods.  
Editorially revised means that the method procedure is unchanged from the one previously 
approved by the Standard Methods Committee but is updated to include a specific reference 
to the QA/QC that is intended for use in the method.   
 

http://www.dgs.virginia.gov/dcls
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Note that the QA/QC modules for SM 2020, 3020, 4020, 5020, 6020, 7020, 8020, and 9020 
are available at no charge at Standard Methods Online.  Module 1020 requires a fee, 
currently $69.  These methods are labeled by their EDITORIALLY REVISED DATE, which in 
every case is “-2011”.   
 

Methods that were approved and recommended by EPA as EDITORIALLY REVISED in 
2011 are now the MOST RECENTLY APPROVED REVISION.  DCLS has provided a 
Guidance Document located on the VELAP web page (www.dgs.virginia.gov/dcls) with other 
MUR-related documents to provide important information regarding Standard Methods 22nd 
Edition QA/QC to labs accredited under 1VAC30-46.  
 

My laboratory typically runs non-potable water samples and drinking water samples 
using the same Standard Method and by the same SOP.   Why does the report from DCLS 
requiring changes to my Scope of Accreditation only address the non-potable water 
changes?   

The information in this document pertains only to Clean Water Act testing done under 40 
CFR 136.   Safe Drinking Water Act testing under 40 CFR 141 and 143 was not updated by 
this Methods Update Rule.     

 
However, DCLS will change the naming convention on the laboratory’s certificate for all 
Standard Methods references (as described on page 3), at the time that MUR updates are 
made to the laboratory’s certificate.    
 

Can you help me be sure I’ve done everything I need to do for MUR-compliance? 
The attached Self-Audit Checklist (page 5) is a tool that was designed for the laboratory to 
use to review and assure that all aspects of MUR-compliance have been addressed. 
 
Please address any questions to your laboratory’s Lead Assessor or e-mail them to 
Lab_Cert@dgs.virginia.gov. 
 
  

http://www.dgs.virginia.gov/dcls
mailto:Lab_Cert@dgs.virginia.gov
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SELF-AUDIT CHECKLIST 
 

 Determine what method the laboratory will use for MUR compliance 
 If the laboratory will use the most recently approved revised method(s) listed on 

the report from DCLS, no response is needed. DCLS will automatically update 
certificates prior to February 1, 2014.  The laboratory will be assessed to these 
methods beginning February 1, 2014. 

 If the laboratory is choosing a different MUR-compliant method than the one on 
the report from DCLS, submit a Change in Scope Request. 
 

 Obtain a copy of the method(s) chosen for MUR compliance 
NOTE: For Standard Methods, the laboratory may purchase single methods 
using Standard Methods Online or may purchase a hard copy of the 
compendium.  
 

 Update the laboratory’s Quality Manual to accurately reflect all method(s) for which 
certification is held. 
 

 Update the laboratory’s Standard Operating Procedure(s) to reflect the change in 
method(s), including procedural changes, QA/QC updates, and naming conventions, if 
applicable. 
 

 Be sure to review the new method carefully as well as the relevant QA/QC chapters to 
assure that the laboratory’s SOP is fully compliant with the published method and its 
associated QA/QC. 
 

 Submit a Change in Scope packet to DCLS if switching to a different method than 
what is listed on the personalized report received in April/May 2013 from DCLS.  
(Change in Scope packet will include SOP, demonstration of capability, PT studies, if 
applicable).  DCLS will calculate fee requirements to be paid before approval can be 
granted.) 
 

 Be sure that the revised SOP has been approved by management and read and 
understood by relevant staff. 
 

 Update reporting procedures (to customers and for PTs) to reflect the change in 
methods. 
 

 Please notify the laboratory’s Lead Assessor by phone or e-mail when the laboratory has 
made MUR-compliance changes.  This will assist DCLS in updating the certification 
database. 

 


